Zoek

Onderzoeken wat we niet zien: onder-advisering in Nederland

Onderzoeken wat we niet zien: onder-advisering in Nederland

Sommige leerlingen krijgen lagere schooladviezen dan wat zij aankunnen. Bijvoorbeeld kinderen met een migratieachtergrond of beperking. Dit vergroot de ongelijkheid in het onderwijs en in de samenleving. Uit een literatuurstudie van het Verwey-Jonker Instituut en Movisie blijkt dat er weinig bekend is over de oorzaken van onderadvisering. Ook is er nauwelijks onderzocht of discriminatie en vooroordelen van docenten een rol spelen.

Schoolklas

Sinds 2013 is er beperkt onderzoek gedaan naar de structurele oorzaken van onderadvisering in Nederland. Kwantitatieve studies in Nederland kijken vooral naar welke groepen leerlingen met bepaalde kenmerken vaker een lager advies krijgen. De studies geven geen inzicht in de onderliggende mechanismen. Terwijl internationale studies wijzen op vooroordelen (bias) bij leerkrachten en lage verwachtingen en discriminatie als oorzaken.

Onderzoek in Nederland legt de nadruk dus vooral op factoren die gerelateerd zijn aan de leerling zelf. Hanneke Felten was betrokken bij dit onderzoek vanuit Movisie. Zij legt uit: ‘In Nederland wordt er in de bestaande studies vooral gekeken naar wat er anders is bij de leerlingen. Er wordt nauwelijks gekeken naar vooroordelen of stereotiepe beelden bij docenten of ongelijkheid in het schoolsysteem.’

Focus op achterstand

De sterke focus op leerlingen en ouders kan leiden tot een ‘achterstandsbenadering’. Dit betekent dat de oorzaken van onderadvisering vooral bij de leerlingen en hun ouders/verzorgers worden gezocht. Hierdoor wordt er minder aandacht besteed aan andere belangrijke factoren die mogelijk een grote rol spelen in onderadvisering, zoals:

  • Het gedrag van leerkrachten
  • De schoolcultuur
  • Beleidsstructuren

Ook blijft de wisselwerking tussen factoren op verschillende niveaus grotendeels onderbelicht. Felten: ‘Deze benadering gaat ervan uit dat leerlingen met een lage sociaaleconomische status of leerlingen van kleur een achterstand hebben op school door problemen binnen hun familie of bij zelf. Dit heeft als risico dat de slachtoffers of hun familie worden gezien als de oorzaak van de achterstand. Dan ligt blaming the victim op de loer. Het houdt de structurele ongelijkheid in het onderwijs buiten beeld.’

Geen aandacht voor intersectionaliteit

Uit de literatuurstudie komt verder naar voren dat er weinig aandacht is voor intersectionaliteit in onderzoek naar onderadvisering vanaf 2013. In Nederland verwijst maar één studie naar intersectionaliteit, zonder dit te integreren in de analyse. Ook in internationaal onderzoek komt dit weinig terug. Daardoor is er te weinig kennis over de samenhang van diverse identiteitsaspecten en structurele onderadvisering. Daarnaast is in Nederland helemaal niet onderzocht wat de invloed van neurodiversiteit en het hebben van een beperking is op onderadvisering. Daarom is de aanbeveling uit het literatuuronderzoek om intersectioneel onderzoek te doen. Dit kan nieuwe inzichten bieden in de complexe dynamieken van onderadvisering.


Download het rapport

Wat is intersectionaliteit?

Intersectionaliteit is een manier om te analyseren hoe verschillende aspecten van iemands identiteit samenkomen. Denk aan geslacht, etniciteit, sociaaleconomische status en seksualiteit. Kimberley Crenshaw is de bedenker. Een intersectioneel kader laat zien dat al deze aspecten samen in specifieke situaties tot onderdrukking of privilege kunnen leiden. Dit is niet volledig te begrijpen door deze aspecten los van elkaar te bekijken.

Voorbeeld: een meisje met een migratieachtergrond uit een islamitisch gezin kan op verschillende manieren oneerlijk behandeld worden. Ze heeft kans om gediscrimineerd te worden omdat ze een meisje is, maar ook vanwege haar afkomst en haar religie. Sterker nog: het gaat om een combinatie van alle aspecten van haar identiteit. Denk daarbij ook aan of ze een beperking heeft en wat haar seksuele oriëntatie is. Al deze dingen samen bepalen hoe anderen haar zien en wat haar positie in de samenleving is. Lees meer over diversiteitsfactoren in dit Movisie-artikel

Bron: Movisie, 15 mei 2025