1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Angst op het werk: zie jij wat er speelt?

Doe hier de quickscan: is er een voedingsbodem voor angstcultuur in mijn organisatie?

Bange mensen durven zich vaak niet uit te spreken, durven niet te melden en komen vaak pas na lang wikken en wegen bij een vertrouwenspersoon uit. Angst(cultuur) in organisaties is daarom een lastig grijpbaar thema, maar niettemin bijzonder actueel. Toch is er niet altijd aandacht voor het onderwerp, of ontbreekt het in sommige organisaties aan kennis of zelfinzicht.

Oprechte verrassing

“Wij krijgen nooit klachten” of  “mijn deur staat toch altijd open?”. Dat krijgen we regelmatig terug van leidinggevenden die geconfronteerd worden met meldingen van angst. Juist omdat angst mensen verhindert om zichzelf te uiten komen mensen niet naar voren met hun zorgen. Geen bericht lijkt goed bericht; totdat de maat vol is en mensen wél de stap naar de vertrouwenspersoon weten te maken. Leidinggevenden zijn dan oprecht (en terecht) verrast. Terwijl zij denken dat er geen angst is dankzij het feit dat hun deur altijd open staat, is de realiteit vaak dat er angst kan bestaan ondanks dat opendeurenbeleid.

Quickscan: zicht op wat speelt

Speciaal voor vertrouwenspersonen en leidinggevenden hebben wij een online Quickscan ontwikkeld waarmee je een indruk kan krijgen in hoeverre er in jouw organisatie een voedingsbodem bestaat voor angstcultuur. De online Quickscan is een verkorte versie van de uitgebreidere test uit het boek Angstcultuur, krijg grip op angst in organisaties.

Nadat je 20 vragen hebt ingevuld krijg je direct een indruk hoe jouw organisatie scoort. Gaat het goed, of is er werk aan de winkel? Invullen kost ongeveer 8 minuten en de belangrijkste terreinen en tekens aan de wand worden aan je voorgelegd. Daarmee zie je zelf ook meteen welke terreinen van belang zijn en waar je in gesprekken zelf al op kan letten.

Maak het onbespreekbare bespreekbaar

Uit de reacties die wij binnen hebben gekregen blijkt dat de Quickscan óók voor een ander doel wordt ingezet: het onbespreekbare bespreekbaar maken. Vertrouwenspersonen nodigen dan collega’s of leidinggevenden uit om de scan zelf in te vullen. Door de uitslagen te vergelijken ontstaan er tastbare gespreksonderwerpen, die het ijs kunnen breken om een lastig thema bespreekbaar te maken. 

Peter Fijbes is organisatie-adviseur en trainer bij Fijbes Consultancy & Training. Naast onderzoek, en advies op het gebied van organisatiecultuur bij biedt zijn organisatie onder meer bijscholingen aan voor vertrouwenspersonen. Fijbes is schrijver van het boek Angstcultuur, krijg grip op angst in organisaties.

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Hoe integer zijn we op het werk?. https://t.co/AiT0pw8SK5 #FD #Arbeidsmarkt
  2. @LVV Praktische informatie voor werkgevers over het opstellen van een gedragscode: Handreiking gedragscode (on)gewenste… https://t.co/B5ETsyknY3
  3. @LVV De crisis vraag om verscherpte aandacht voor integriteit. https://t.co/J14ma9j2k2 #FD #Arbeidsmarkt