1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Belangrijke rol voor vakbonden bij bestrijding geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen vindt wereldwijd elke dag plaats, thuis, op het werk of elders. Geweld vormt een grote belemmering voor vrouwen om te functioneren in de samenleving. Op 25 november, de internationale dag voor de beëindiging van geweld tegen vrouwen, staan wij hier extra bij stil.


Eén op de drie vrouwen 

Maar liefst een op de drie vrouwen is slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld. Iets meer dan een op de tien van die vrouwen wordt aangevallen door iemand van het werk (een leidinggevende, collega of klant). De helft van de vrouwen in de landen van de Europese Unie ervaart ongewenste seksuele avances, ongewenst fysiek contact of andere vormen van seksuele intimidatie op de werkplek. 

Internationale samenwerking 

Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), met 90 aangesloten vakbonden waaronder de FNV, stelt dat vakbonden een belangrijke rol hebben in de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Bonden moeten onderling goede praktijken uitwisselen en gezamenlijk beleidsinitiatieven ontwikkelen. Uit onderzoek van het EVV blijkt dat het overgrote deel van de vakbonden in Europa al actief betrokken is bij de aanpak van geweld tegen vrouwen. 

Het EVV start binnenkort met een EU-project 'Veilig thuis, veilig op het werk'. Binnen dit project worden strategieën en maatregelen voor vakbonden ontwikkeld met betrekking tot het bestrijden van intimidatie van- en geweld tegen vrouwen op de werkvloer. 

Economische zelfstandigheid beste remedie 

Zo voert FNV Vrouw, de vakbond voor vrouwen, het project De Nieuwe Toekomst uit in Noord-Holland, een project dat huiselijk geweld tegen vrouwen bestrijdt. De Nieuwe Toekomst ontwikkelt methoden voor vrouwen die na een periode van bedreiging en huiselijk geweld weer de regie over hun eigen leven willen krijgen en economisch onafhankelijk willen worden. Door middel van training en intensieve coaching gaan de vrouwen actief aan de slag om een baan te vinden, een opleiding te volgen of om vrijwilligerswerk te doen. 

Programmamanager Jennifer Meyer van FNV Vrouw: 'Wij zetten in op economische zelfstandigheid van vrouwen. Economische zelfstandigheid is de beste remedie tegen huiselijk geweld. Daarmee verbreek je de afhankelijkheidsrelatie met de gewelddadige partner.' 

Women's Shelters: wereldwijd een vuist maken tegen geweld 

FNV Vrouw deed ook mee aan de '3rd World Conference of Women's Shelters' van 3 tot 6 november in Den Haag. Deze conferentie heeft als doel om in een brede wereldwijde coalitie een vuist te maken tegen geweld tegen vrouwen en kinderen door middel van concrete acties en projecten. 

Verlies van baan 

Onder anderen Jennifer Meyer gaf daar op 4 november voor De Nieuwe Toekomst een workshop 'Effective social and economic reintegration of women survivors'. Prinses Mary van Denemarken was bij deze workshop aanwezig. Jennifer: 'Vrouwen schamen zich vaak en vertellen op hun werk daarom niets over hun situatie thuis. Uiteindelijk verliest een vrouw die te maken heeft met huiselijk geweld vaak haar baan. Omdat ze ziek wordt of omdat haar partner ook op haar werk problemen veroorzaakt door haar daar lastig te vallen.' 

Huiselijk geweld kost 450 miljoen euro per jaar 

Koningin Maxima noemt in haar toespraak voor de conferentie dat huiselijk geweld de economie 450 miljoen euro per jaar kost. Daarom is het volgens Jennifer zo belangrijk dat er meer aandacht komt bij werkgevers voor geweld tegen vrouwen. Dat kan bijvoorbeeld door trainingen, zodat werkgevers signalen beter en sneller oppakken en leren hoe ze hiermee moeten omgaan. 

Andere initiatieven 

Internationale vakbondsvrouwen 

Lili Brouwer, FNV-bestuurder en vertegenwoordiger van de FNV in het vrouwencomité van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (IVV), organiseerde op 3 november een internationale vakbondsmeeting. Hier werden ervaringen en kennis gedeeld op het gebied van het bestrijden van geweld tegen vrouwen, thuis en op het werk. 

We Can 

Verder is het Netwerk Vrouwen FNV, een netwerk van actieve, vrouwelijke FNV-leden, coalitiepartner van We Can, een organisatie die actievoert om geweld tegen vrouwen te stoppen en een eind te maken aan ongelijkheid tussen mannen en vrouwen 

Mondiaal FNV 

Mondiaal FNV, die zich richt op vakbondswerk in ontwikkelingslanden, strijdt ook voor de rechten van vrouwen. Momenteel steunen zij de Libische vakbondsleidster Nermin Al-Sharif. De vakbondsleidster werd op 8 november beschoten terwijl ze in haar auto reed. Inmiddels is ze thuis en herstellende van haar verwondingen. Nermin zet zich onvermoeibaar in voor vakbondsrechten en vrouwenrechten in de Arabische wereld. 


Bron: www.fnv.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Klokkenluider Frits Veerman is benadeeld door zijn voormalige werkgever, omdat hij melding had gemaakt van bedrijfs… https://t.co/S1G5zaQf1v
  2. @LVV Aswintha Vermeulen kreeg op haar zevende verjaardag te maken met racisme, schreef er op haar zeventiende een pracht… https://t.co/FendzZnknZ
  3. @LVV Afgelopen woensdag hielden we onze ALV digitaal! @ingetebrake, @JaapWaverijn en @dga71 van het LVV-bestuur zaten i… https://t.co/QmLU0hZJW6