1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Een geslaagde masterclass door Inge te Brake

Op woensdag 13 november werd de eerste LVV-masterclass gegeven door Inge te Brake. Inge vertelde tijdens deze masterclass over haar werkzaamheden als onderzoeker. Het verschil tussen een klachtenonderzoek, feitenonderzoek, signalenonderzoek en cultuuronderzoek kwam uitgebreid aan de orde.

Als vertrouwenspersoon loop je soms tegen situaties aan waarin je niet samen met melder kan handelen, maar waarin je de organisatie wel kan adviseren een bepaalde actie te ondernemen. Een onderzoek doen naar een situatie is dan een van de mogelijkheden. Wanneer zet je welk onderzoek in, wat zijn de randvoorwaarden en welk doel heb je met welk onderzoek. Inge heeft een rijke ervaring. Daaruit puttend kon zij de deelnemers aan de masterclass beeldend meenemen in het onderscheid tussen de verschillende soorten onderzoek.

Zo is een klachtenonderzoek echt gebonden aan een formeel ingediende klacht en werkt de klachtencommissie volgens een eigen reglement waarin termijnen en de procedure nauw luisteren. Een feitenonderzoek is een onderzoek naar een misstand of ernstig ongewenst gedrag waarbij het belangrijk is dat de feiten boven tafel komen. Daarbij kan niet elk middel ingezet worden maar zijn strafrechtelijke begrippen als proportionaliteit en subsidiariteit van belang zijn.

Waar vertrouwenspersonen het meest mee te maken zullen krijgen is een signalenonderzoek. Naar aanleiding van signalen die gemeld zijn bij bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon worden in een onderzoek de subjectieve beleving van betrokkenen opgehaald. Dat gebeurt al dan niet met een verslag van het gesprek en onder anonimiteit. De analyse die daaruit komt en naar de opdrachtgever gaat, is niet te herleiden naar personen, maar geeft een goed beeld van de beleving in een groep medewerkers. Doel van dit onderzoek is na analyse met elkaar aan de slag te gaan om de situatie aan te gaan pakken. Niet om daders aan te wijzen, maar om met begrip van de situatie met elkaar aan de slag te gaan. De onderzoeker geeft een advies waar de organisatie dan weer mee aan de slag kan. Voor de toehoorders bleek wel hoe lastig een onderzoek is en waar je allemaal aan moet denken. Lichtvaardig een onderzoek voorstellen, laat staan uitvoeren laten de meesten wel uit hun hoofd. Het is echter als vertrouwenspersoon wel zinvol dit alles te weten vooral bij de uitvoering van de signalerende functie.

De masterclass was met 19 deelnemers goed bezocht. Het tijdstip van 16:00 uur tot 19:00 uur met tussendoor soep en een broodje, viel in de smaak. Voor de aanwezigen zeker voor herhaling vatbaar. Graag horen we van degenen die niet aanwezig waren, wat hen beter zou uitkomen qua tijdstip, locatie en thema. We staan open voor alle suggesties. Welke thema's vind jij belangrijk om terug te zien in een masterclass? Laat het weten via: info@lvvv.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Hoe integer zijn we op het werk?. https://t.co/AiT0pw8SK5 #FD #Arbeidsmarkt
  2. @LVV Praktische informatie voor werkgevers over het opstellen van een gedragscode: Handreiking gedragscode (on)gewenste… https://t.co/B5ETsyknY3
  3. @LVV De crisis vraag om verscherpte aandacht voor integriteit. https://t.co/J14ma9j2k2 #FD #Arbeidsmarkt