1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Intimidatie in de Wetenschap

Van seksueel wangedrag tot sabotage van je onderzoek

Intimidatie in de wetenschap Wetenschappelijke carrières kunnen op allerlei manieren gebroken worden, blijkt uit een verkennend onderzoek onder Nederlandse vrouwen in de academische wereld die wilden vertellen hoe ze geïntimideerd werden.

Vrouwelijke wetenschappers van wie de leidinggevende hen ontmoedigt artikelen te publiceren, of hen geen eerste auteur laat zijn, hun ideeën steelt, hun naam van een door hen geschreven onderzoeksvoorstel schrapt. Vrouwelijke wetenschappers die maar niet hogerop komen, al hebben ze meer artikelen gepubliceerd en meer onderzoeksgeld binnengehaald dan mannelijke collega’s die wél promotie krijgen. Vrouwelijke wetenschappers die de toegang tot hun universiteit of data wordt geweigerd. Over wie hardop gezegd wordt, waar ze bij zijn of achter hun rug tegen invloedrijke collega’s, dat ze incompetent zijn.

Dat valt allemaal onder wetenschappelijke sabotage en dat is nog maar één vorm van wat onderzoekers van de Radboud Universiteit harassment in academia noemen: wangedrag en intimidatie binnen de wetenschap. In hun maandag gepubliceerde onderzoeksrapport, een allereerste inventarisatie van problemen die vrouwen in de wetenschap ervaren, beschrijven ze nog vijf varianten: seksuele intimidatie (van seksueel getinte opmerkingen en uitnodigingen tot ongewenste aanrakingen), fysieke en verbale bedreigingen, kleineren, buitensluiten en het problematiseren van ‘bijzondere behoeften’, als vrouwen bijvoorbeeld ziek of zwanger zijn, of als ze moeten kolven.

Lees hier het hele artikel.

Bron: nrc.nl, 5 mei 2019

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV LVV Nieuwsbrief #8 | 29 augustus 2019 - https://t.co/nijCvsiYVN https://t.co/0iKY304qiZ
  2. @LVV Wildgroei aan meldpunten maakt het klokkenluiders nóg moeilijker https://t.co/eTc2AsiZ5k via @trouw