1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Misbruik in sport ongrijpbaar leed

De misbruikzaken rond atletiekcoach Jerry M. en damcoach Henk S. zijn het topje van de ijsberg als het aankomt op misbruik in de sport. Dat zeggen experts. Zij wijzen erop dat liefst 1 op de 10 sporters ooit te maken heeft gehad met een vorm van seksuele intimidatie. Zij schakelen vaak wel hulp in, maar tot een strafzaak komt het zelden.

In het rapport van Klaas de Vries van december 2017 wordt gesteld dat 11,9 procent van de Nederlandse volwassenen die als kind sportten, te maken heeft gehad met seksueel overschrijdend gedrag. Een op de 200 is naar eigen zeggen verkracht. Weer een ander onderzoek, uitgevoerd in Nederland en België, houdt het erop dat 11 procent van de jonge sporters last heeft gehad van ’matige of ernstige’ vormen van seksuele intimidatie.

Dat getal verbaasde onderzoekster Nicolette Schipper-van Veldhoven ook. Want zo vaak hoor je er niet over. „Er is een enorm dark number. Mensen willen er niet mee naar buiten komen”, zegt de lector sportpedagogiek. Ze wijst erop dat het in ongeveer 1 op de 5 gevallen de coach betreft die zich vergrijpt. „Maar dat zijn wel de gevallen die het vaakst het nieuws halen.”

Lees meer

Bron: Telegraaf.nl - 27 maart 2019

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Doorloop 5 stappen en optimaliseer het sportklimaat binnen je vereniging! Dit stappenplan is afkomstig van… https://t.co/KU6t3FIWQB
  2. @LVV NIEUWS: Defensie schorst commandant 'die met vijf cadetten affaire had' https://t.co/LdxoL168it via @NOS
  3. @LVV Wetenschappelijke carrières kunnen op allerlei manieren gebroken worden, blijkt uit een onderzoek. Vrouwen in de ac… https://t.co/USNTCHPeHT