Opinie: Vergeet klasse niet als factor in discriminatie

23 07 2020

Klasse is een onderbelicht thema bij de bestrijding van institutionele discriminatie en racisme, meent Leo Lucassen, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

In de jaren zestig, toen ik opgroeide in een klein Peeldorp, kwamen er af en toe ‘sjojjers’ (schooiers, woonwagenbewoners) aan de deur om iets te verkopen of scharen te slijpen. Vaak vroegen ze ook iets te eten. Mijn moeder gaf ze dan altijd een kop soep of een boterham, maar liet ze nooit binnen.

Hoewel ze ons altijd voorhield dat je je nooit beter mocht voelen dan anderen, was voor ons duidelijk dat dit een ander soort mensen betrof. En ik weet zeker dat als een van mijn broers of zussen met iemand uit het kamp thuis was gekomen dit tot grote consternatie geleid zou hebben.

De recente geschiedenis leert dat het beoordelen en behandelen van mensen op grond van vermeende genetische en sociale kenmerken ook delen van de eigen groep kan treffen en allerlei overeenkomsten vertoont met racistische vooroordelen die we normaliter associëren met de houding van Europeanen tegenover mensen van kleur uit andere werelddelen.

Lees hier het hele artikel

Bron: Volkskrant, d.d. 22 juli 2020 
opiniestuk door Leo Lucassen

 

Meer van het laatste nieuws
Waarom het zo moeilijk is iets te zeggen over de angstcultuur op het werk
23 10 2020
Als je kind in handen valt van een misbruik-netwerk: een moeder vertelt
12 10 2020
Social media
  1. @LVV Aswintha Vermeulen schreef het nummer ‘Mama, waarom heb je mij niet wit gemaakt?’ Tijdens LVV TV ‘Pesten op het we… https://t.co/oCVcm5waYB
  2. @LVV Wat is moed? En hoe ontwikkel je dat? Tijdens LVV TV, het alternatieve LVV jaarcongres, vraagt host Dirk Zeelenber… https://t.co/SftiBb1Pkm
  3. @LVV Meldt u nu aan voor het online LVV Jaarcongres ‘Pesten op het werk’ op 19 november. Wist u dat niet minder dan een… https://t.co/8F0qR3azvp
Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie