1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Rutte wil geen extra geld voor OM voor bestrijding discriminatie

Extra geld voor het Openbaar Ministerie om de achterstand van het aantal aangiften van discriminatie weg te werken is volgens premier Mark Rutte niet nodig.
 

"Met extra geld los je discriminatie niet op", verklaarde Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Voor het Openbaar Ministerie heeft het aanpakken van discriminatie zeer hoge prioriteit. Er is ook een landelijk kenniscentrum opgericht en er wordt veel aandacht aan besteed."

Donderdag bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat het OM het aantal aangiften van discriminatie niet aankan. Slechts een kwart van de aangiften wordt door het OM behandeld. Uit het onderzoek blijkt dat de politie in de periode 2005-2013 gemiddeld 416 discriminatie-aangiften ontving. Gemiddeld 123 zaken belandden bij het OM.

Rutte erkent dat justitie het aantal aangiften niet aankan en een selectie moet maken, maar "er is geen sprake van dat het OM dit niet belangrijk zou vinden". "Iedere aangifte van discriminatie wordt door het Openbaar Ministerie serieus genomen", aldus de premier. Hij wijst erop dat "in deze tijd van internet en social media het echt gaat om een heel groot aantal aangifte van discriminatie en belediging". 

Daarom moet er volgens Rutte geprioriteerd worden. Er wordt daarom eerst gekeken naar de ernstigste zaken, de maatschappelijke onrust die een zaak teweegbrengt en zaken die makkelijk vervolgbaar zijn.

Invechten

Rutte herhaalde dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders die gediscrimineerd worden het hoofd niet moeten laten hangen. "Die moeten doorzetten. Ik heb dat eerder invechten in onze samenleving genoemd. Maar dat kan alleen als diezelfde Turkse of Marokkaanse Nederlander weet dat ik, Ard van der Steur (minister van Veiligheid en Justitie red.) en Lodewijk Asscher (minister van Intergratie red.) allemaal achter hem staan", zei Rutte. "Dat is cruciaal."

Rutte riep op om vooral aangifte te blijven doen in het geval van racisme en discriminatie. Tegen alle Nederlanders die discrimineren zegt hij: "Dit is een hele domme, foute neiging van je als je dat zou willen doen. Het slaat helemaal nergens op."

Bron: NU.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Op donderdag 2 april organiseert de werkgroep Externe Vertrouwenspersonen #LVV een masterclass voor en over interne… https://t.co/msWDi4bTt7