1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

'Schokkend weinig' slachtoffers van seksuele intimidatie durven stappen te nemen

Slachtoffers van seksuele intimidatie op de werkvloer durven nauwelijks werk te maken van wat hen is overkomen. 80 procent van de mensen die hun verhaal aan een vertrouwenspersoon hebben gemeld, laten het er daarna bij zitten. Schokkend, vindt de Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen.

De reden dat mensen niets doen is dat slachtoffers zich schamen, vrezen voor hun baan en bang zijn dat ze niet worden geloofd, blijkt uit een enquête van de Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen (LVV) die in handen is van RTL Nieuws. Aan de enquête deden 300 vertrouwenspersonen mee. 

Opvallend is dat de slachtoffers in de meeste gevallen een goede werkrelatie hadden met de dader, die in veel gevallen ook nog eens hun leidinggevende is. Een machtspositie blijkt te leiden tot ongewenst gedrag, stelt de LVV.

Leidinggevenden hebben voorbeeldfunctie

"Het is werkelijk ongelooflijk dat leidinggevenden menen zich dergelijk gedrag te kunnen permitteren", zegt voorzitter Leo ten Brink van de LVV. "Ze moeten juist zorgen voor veiligheid, ze hebben hierin een voorbeeldfunctie. Zeker als het ook nog eens tot gevolg heeft dat slachtoffers geen verdere acties ondernemen uit angst voor ontslag of collega’s."

ZIE OOK: Karin werd slachtoffer seksuele intimidatie op het werk: 'Ik hield twee jaar mijn mond'

Na een melding bij de vertrouwenspersoon kan er een gesprek komen met de leidinggevende of kan er een klacht ingediend worden. Maar slechts 20 procent van de melders wil zulke stappen zetten. Het verbaast de  LVV niet, maar de uitkomsten van de enquête zijn nog slechter dan verwacht. 

#MeToo

"Na de #MeToo-uitingen op sociale media hebben we onze leden gevraagd hoeveel van hun werk te maken heeft met betrekking tot ongewenst seksueel gedrag", zegt Ten Brink. "Dat slechts 1 op de 5 slachtoffers overgaat tot vervolgstappen is schokkend te noemen. De drempel is dus erg hoog."

De LVV hoopt dat de minister van Sociale Zaken maatregelen wil nemen, zodat slachtoffers zich minder angstig voelen om intimidatie te melden.

134.000 slachtoffers

Eerder bleek dat er jaarlijks 134.000 Nederlanders te maken hebben met ongewenste seksuele aandacht op het werk. Onder ongewenste seksuele aandacht vallen seksueel getinte opmerkingen, maar ook aanranding en intimidatie. Een van de slachtoffers is Joëlle. Zij deed haar verhaal bij RTL Nieuws:

Bekijk haar video hier.

Bron: RTLnieuws

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Klokkenluider Frits Veerman is benadeeld door zijn voormalige werkgever, omdat hij melding had gemaakt van bedrijfs… https://t.co/S1G5zaQf1v
  2. @LVV Aswintha Vermeulen kreeg op haar zevende verjaardag te maken met racisme, schreef er op haar zeventiende een pracht… https://t.co/FendzZnknZ
  3. @LVV Afgelopen woensdag hielden we onze ALV digitaal! @ingetebrake, @JaapWaverijn en @dga71 van het LVV-bestuur zaten i… https://t.co/QmLU0hZJW6