1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Veligheidsregio Twente: 'Onderneem altijd actie bij intimidatie en geweld op werk'

Scholen, instellingen en bedrijven moeten veel meer uitstralen dat ze geweld, agressie en intimidatie gericht tegen hun personeel niet pikken. Als medewerkers worden lastig gevallen, dan moet er altijd actie komen. "Dat moet de norm zijn". 


Met die boodschap gaat Peter uit het Broek de komende tijd namens de Veiligheidsregio Twente op pad langs instellingen in de gezondheidszorg, scholen, bedrijven in het openbaar vervoer en de hulpdiensten als brandweer, politie en ambulance. Binnenkort krijgen zij ook een handreiking hoe om te gaan met agressie en geweld.

Cijfers

Volgens landelijke cijfers krijgt één op de drie medewerkers met een publieke functie te maken met agressie of geweld. Regionaal ontbreken harde cijfers, maar Uit het Broek is ervan overtuigd dat het niet veel zal afwijken. Hij is bezig met een inventarisatie, maar stelt vast dat de huidige cijfers niet zalig makend zijn. "Ik denk dat er op de werkvloer veel meer gebeurt dan die cijfers tonen. Dat merk ik althans in de vele gesprekken die ik intussen heb gevoerd."

Twentse cultuur

Uit het Broek stelt dat de 'Twentse cultuur' een deel van het probleem onzichtbaar houdt. "Er wordt hier al gauw gezegd: 'ach het valt wel mee. Het hoort bij het werk'. Maar dat is onzin. Als je vindt dat je onheus bent bejegend, dan ben je geen watje als je dat bij je leidinggevende gaat melden. Van dat taboe moeten we zeker af."

Eén norm

Uit het Broek wil dat er Twente-breed één norm wordt gesteld. Dat van agressie of geweld altijd aangifte wordt gedaan. Maar ook op wangedrag, waarvan aangifte niet haalbaar is, moet een bedrijf, dienst of instelling altijd met een reactie komen. 

In 2007 begon er een landelijk project om agressie tegen mensen met een publieke functie terug te dringen. In 2014 kwam daar ook een Twents project van. Dat stopte vorig jaar. Uit het Broek begint nu met een doorstart.

Bron: www.tubantia.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Klokkenluider Frits Veerman is benadeeld door zijn voormalige werkgever, omdat hij melding had gemaakt van bedrijfs… https://t.co/S1G5zaQf1v
  2. @LVV Aswintha Vermeulen kreeg op haar zevende verjaardag te maken met racisme, schreef er op haar zeventiende een pracht… https://t.co/FendzZnknZ
  3. @LVV Afgelopen woensdag hielden we onze ALV digitaal! @ingetebrake, @JaapWaverijn en @dga71 van het LVV-bestuur zaten i… https://t.co/QmLU0hZJW6