Werkgevers fluiten vertrouwenspersonen terug bij hulp aan slachtoffers intimidatie

06 03 2018

Uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) in samenwerking met onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV), blijkt dat ruim 80 procent van de vertrouwenspersonen wil dat hun rechtspositie in de wet wordt verstevigd. Zo is te zien in de uitzending van dinsdag 6 maart.

 

De vertrouwenspersonen willen een wettelijke verankering van hun functie om slachtoffers van (seksuele) intimidatie en pesten beter bij te kunnen staan. Tien procent van de interne vertrouwenspersonen geeft aan wel eens teruggefloten te zijn door hun werkgever nadat zij zich hadden ingezet voor een slachtoffer. Voor externe vertrouwenspersonen geldt dat zelfs in 23 procent van de gevallen.

 

Rechtsbescherming

De beroepsvereniging voor vertrouwenspersonen wil dat bedrijven wettelijk verplicht worden om een goed opgeleide vertrouwenspersoon aan te stellen. Daar moet ook rechtsbescherming voor de vertrouwenspersoon bij zitten, want volgens de LVV zijn vertrouwenspersonen op dit moment vogelvrij. Een betere rechtspositie maakt het makkelijker om druk op het management van een werkgever uit te oefenen om slachtoffers daadwerkelijk bij te staan. Zonder dat vertrouwenspersonen bang hoeven te zijn om zélf hun baan kwijt te raken.

 

Dubbel de dupe

Nu durven veel slachtoffers van (seksuele) intimidatie en pesten uit angst en schaamte vaak niet bij hun leidinggevende of vertrouwenspersoon aan te kloppen. En al helemaal niet als hun baas zelf de dader is. De angst om ongewenst gedrag van collega’s te melden, blijkt niet helemaal onterecht.

 

Volgens bureau Bezemer, Kuiper & Schubad, specialist in de aanpak van ongewenste omgangsvormen, worden slachtoffers in meer dan de helft van de gevallen ‘dubbel de dupe’. Ten eerste door de intimidatie zelf en daarna nog eens omdat zij vaak vanwege de ‘verstoorde’ verhoudingen thuis komen te zitten. Of zij worden overgeplaatst naar een andere afdeling, terwijl de dader(s) blijven zitten.

 

Eén op de zes werknemers heeft last van pestende of opdringerige collega’s. Dat betekent ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland. En dat is niet zonder gevolgen. Ongewenst gedrag op de werkvloer is namelijk een grote veroorzaker van werkstress, beroepsziekte nummer 1, en zorgt regelmatig voor verzuim.

 

Bron: De Monitor
Dit persbericht is ook verschenen in:
De Telegraaf
Nu.nl
RTL Nieuws
AD.nl (Het onderzoek is ook op de voorpagina van het AD verschenen)
Trouw

De Monitor: Ongewenst gedrag op de werkvloer, 6 maart om 21.25 uur op NPO2.

Meer van het laatste nieuws
6 x ongewenst gedrag in de jurisprudentie
20 10 2021
Ongewenst gedrag leidt nog te vaak tot ongewenst vertrek
05 10 2021
Social media
  1. @LVV Lees hier de LVV nieuwsbrief van september met het laatste verenigingsnieuws, opinie, events en nog veel meer.… https://t.co/FDAhEREnFe
  2. @LVV Op 5 oktober is het Diversity Day! Staat diversiteit bij uw bedrijf hoog in het vaandel? Of kan het juist nog wel e… https://t.co/328DFpxXRo
  3. @LVV Op 21 april gaat LVV voorzitter Inge te Brake in gesprek met Alie Kuiper over een ILO Verdrag over de aanpak van ge… https://t.co/MqOr54AlUw
Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie