Logo

Invoering landelijk examen

Invoering landelijk examen

18 oktober 2023

Vanaf 1 januari 2024 gaat voor sommige LVV-leden het een en ander veranderen. Aanleiding voor deze verandering is het besluit van het LVV bestuur in mei vorig jaar tot het ontwikkelen en instellen van een landelijk examen voor de basisopleiding vertrouwenspersonen.

Om dit landelijk examen te realiseren en de kwaliteit van het vertrouwenswerk te borgen is toen ook de SKV (Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen) opgericht. Vanaf 1 januari 2024 wordt in het huishoudelijk reglement van de LVV opgenomen dat LVV-leden gecertificeerd moeten zijn. Voor een aantal leden heeft dit consequenties.

Consequenties
Er zijn nogal wat variabelen die bepalen of het invoeren van een landelijk examen  consequenties heeft voor individuele LVV-leden. Er is een stroomschema opgesteld die LVV-leden kunnen doorlopen om zo te bepalen of het hen wel of niet betreft. Ook is inzichtelijk gemaakt welke stappen er eventueel doorlopen moeten worden.

Waarom certificeren en een landelijk examen?
Nu is het voor de samenleving onduidelijk of een LVV-lid wél of niet is gecertificeerd. Dit werkt verwarring in de hand. Wel of niet certificeren maakt namelijk verschil, omdat vertrouwenspersonen voor certificering een heel traject, inclusief geaccrediteerde opleiding, moeten doorlopen. Omdat leden van de LVV straks allemaal gecertificeerd (moeten) zijn, is voor de samenleving duidelijk dat vertrouwenspersonen die lid zijn van de LVV aan vastgestelde kwalificaties voldoen. Doel hiervan is het borgen en verhogen van het kwaliteitsniveau van vertrouwenspersonen.

LVV-registervertrouwenspersoon
Vanaf 1 januari 2024 spreken we niet meer over LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon, maar wordt de term logo LVV-registervertrouwenspersoon uitsnedeLVV-registervertrouwenspersoon gebruikt. Door deze nieuwe benaming wordt duidelijker gemaakt dat de vertrouwenspersoon in het register staat. Bij een nieuwe naam wordt ook een nieuw logo geïntroduceerd. Dit logo wordt in december 2023 beschikbaar gesteld aan alle personen die in het register staan.

Lidmaatschap
Voor leden die op 1 januari 2025 niet aan de nieuwe voorwaarden van het LVV-lidmaatschap kunnen voldoen, zal het lidmaatschap helaas komen te vervallen.

Vragen?
LVV-leden met vragen kunnen uiteraard bij ons terecht. Het advies is om eerst de Veelgestelde Vragen (FAQ) op deze site door te lezen. Staat de vraag, en het antwoord hierop, hier niet tussen dan kan de vraag via e-mail kenbaar worden gemaakt bij ons secretariaat. 

Afbeelding invoering Landelijk examen - 18 okt 2023