Zoek

Nieuws

Meer van het laatste nieuws

  1. Burgemeesters, wethouders en raadsleden in opspraak: 'Integriteit is een black box'

    Een burgemeester die beticht wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, een voor corruptie veroordeelde wethouder die toch terug mag keren of raadsleden die elkaar aan de haren trekken. De afgelopen jaren raakten meer dan honderd lokale bestuurders in opspraak, maar het zicht op misstanden is beperkt. "Heel veel weten we nu niet."

    Gemeentehuis Groningen shutterstock_277854395.jpg
  2. Enquête: Grensoverschrijdend gedrag ligt vooral in het ziekenhuis op de loer

    Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten heeft op enig moment in de studie of op de werkvloer grensoverschrijdend gedrag ondervonden. Dat komt naar voren uit de enquête naar intimidatie en machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en pesten die Medisch Contact eind september verspreidde.

    Artsen grensoverschrijdend.png
  3. Alle mbo's testen stages zonder sollicitatie als middel tegen discriminatie

    Alle 58 ROC's in Nederland experimenteren met de mogelijkheid om stage te lopen zonder te hoeven solliciteren. Hiermee moet stagediscriminatie worden tegengegaan. De eerste resultaten zijn hoopvol.

    stageplekken MBO.png
  4. Update landelijk examen

    De afgelopen periode hebben leden per mail vragen gesteld over het landelijk examen. Veel van die vragen en de antwoorden hierop zijn op de website vermeld, klik hier.

  5. Discriminatie op de werkvloer: cijfers 2022 CBS

    In 2022 gaf 10,3 procent van de werknemers aan zich in de voorgaande twaalf maanden gediscrimineerd te hebben gevoeld op het werk. Dat kan zijn op een of meer gronden, bijvoorbeeld herkomst of geslacht. Hoe uit zich die discriminatie en wie maakt zich er schuldig aan? Welke kenmerken van werknemers, hun werkzaamheden en de organisatie waarin zij werken (zoals de samenstelling van het personeelsbestand) houden verband met discriminatie die zij ervaren? Het CBS deelt een publicatie hierover.

    Discriminatie.png
  6. Gesprek op de werkvloer over de impact van de situatie in Palestina en Israël

    6 redenen voor gemeenten om dit te faciliteren.

    De oorlog in Israël en Palestina heeft ook z’n weerslag op de werkvloer. Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Karien Van Gennip roept werkgevers op om hierover het gesprek te faciliteren tussen werknemers. Wij horen van sommige gemeenten en ministeries dat ze dit lastig vinden en terughoudend zijn. Er is angst voor polarisatie, niet neutraal overkomen en ongelijk handelen. In dit artikel geven we zes redenen om het wél te doen. Met praktische handvatten voor het organiseren en voeren van dit gesprek.

    Gesprek op de werkvloer.png
  7. Strafmaat bij integriteitskwesties te uniform

    Noem het een ongemakkelijke erfenis van Ien Dales, de manier waarop we integriteitskwesties denken te moeten afhandelen.

    Integriteitsonderzoek.jpg
  8. Inspiratie dankzij LVV denktank

    Dinsdag 7 november jl. vond in Putten de LVV-denktank plaats. Aan de hand van de zogenaamde Event Canvas Design methode is in alle openheid gesproken en gediscussieerd over de wensen en behoeften betreffende de LVV activiteiten en evenementen voor het jubileumjaar 2024 en verder. We danken daarbij onze stakeholders die met hun open houding en hun zeer actieve inzet deel uitmaakten van deze inspirerende sessie.

    Visual Event Design Canvas - 7 nov 2023.png
  9. Indrukwekkend waargebeurd drama over klokkenluider

    Sydney Sweeney speelt vol overtuiging de Amerikaanse klokkenluider Reality Lee Winner, die door de FBI wordt ondervraagd in een beklemmend drama.

    Film 2.png
  10. Minister van Gennip beantwoordt vragen over verplichtstellen vertrouwenspersoon

    Met een demissionair kabinet lijkt het initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Matoug over het verplichtstellen van een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen naar de achtergrond verdwenen, maar niets is minder waar. Minister van Gennip beantwoorde eind vorige week vragen van de Eerste Kamerfracties van BBB, VVD, D66 en Volt hierover.

    shutterstock_289513547 tweede kamer.jpg
  11. Signalen van institutioneel racisme tegen ambtenaren in zes gemeenten

    Bij meerdere Nederlandse gemeenten zijn er signalen van institutioneel racisme tegen gemeenteambtenaren met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Het platform deed onderzoek bij zes grote en kleine gemeenten: Amsterdam, Amersfoort en vier anonieme gemeenten. Meer dan vijftig medewerkers en leidinggevenden werden geïnterviewd.

    Discriminatie gemeenten.png
  12. Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder

    Bijna een op de twee mensen van Afrikaanse afkomst in de EU ervaart racisme of discriminatie, staat in een rapport van het Agency For Fundamental Rights (FRA) van de Europese Unie waar vijftien Europese staten in zijn meegenomen. Nederland behoort daar niet bij.

    Racisme pubers school.png