Meer van het laatste nieuws
-
OR en vertrouwenspersoon: samen aan de slag!
Er is, met name de laatste tijd, het nodige te doen op het terrein van ongewenst gedrag binnen onze samenleving. En dat dit een groot effect kan hebben op de werkbelasting en de psychische veiligheid van werknemers (Psychosociale Arbeidsbelasting) mag ook gezegd worden.
Dit artikel gaat over de momenten dat OR en vertrouwenspersoon elkaar tegenkomen en hoe ze elkaar kunnen versterken.
-
Visie Externe Vertrouwenspersonen voor de LVV-leden
Als vertrouwenspersoon bent u voor velen de steun en toeverlaat. Organisaties en hun medewerkers vinden bij u een luisterend oor op het gebied van sociale en psychologische veiligheid, ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties op de werkvloer. Deze rol is nog nooit eerder zo belangrijk geweest en brengt vele complexe uitdagingen met zich mee.
-
Huis voor Klokkenluiders: Maatwerk met meerwaarde
De LVV is nieuwsgierig naar de wijze waarop het Huis voor Klokkenluiders omgaat met melders die een verzoek tot onderzoek doen bij het Huis. In de media komt soms de kritiek naar voren dat het Huis traag opereert en weinig tot stand brengt. Martine Bouman, Bestuurder Onderzoek van het Huis, geeft daarop een reactie en deelt haar visie op onderzoek.
-
Nieuwe toelatingseis LVV
Afgelopen week hebben de LVV-leden een persoonlijke e-mail ontvangen over de wijzigingen die aanstaande zijn rondom de aanvullende eis voor het lidmaatschap. Deze eis houdt in dat leden vanaf 1 januari 2024 gecertificeerd moeten zijn. Voor leden die dit nog niet zijn, is er een overgangsperiode van een jaar om aan deze eis te kunnen voldoen.
-
Ambtenaren, hun geweten, hun integriteit, hun ambtseed en de Israël-politiek van Rutte IV
De oproep van rijksambtenaren aan het kabinet om meer evenwicht te brengen in de Nederlandse benadering van het conflict tussen Israël en Hamas roept gemengde reacties op. Naast veel steun kwamen ook veel blijken van afkeer binnen. Inmiddels kunnen ambtenaren de brief niet meer mede ondertekenen. Er zaten teveel bedreigingen tussen de reacties en andere uitingen die volgens de initiatiefnemers tot een gevoel van onveiligheid leidden.
-
Invoering landelijk examen
Vanaf 1 januari 2024 gaat voor sommige LVV-leden het een en ander veranderen. Aanleiding voor deze verandering is het besluit van het LVV bestuur in mei vorig jaar tot het ontwikkelen en instellen van een landelijk examen voor de basisopleiding vertrouwenspersonen.
-
Kennissessie rouw op de werkvloer
Tijdens de Week van de Mediation organiseert Mediation Amsterdam op dinsdag 31 oktober een kennissessie over rouw op de werkvloer. Deze kennissessie is ook zeer interessant voor vertrouwenspersonen. Werknemers in rouw kunnen namelijk in precaire conflictsituaties belanden met collega’s of leidinggevenden, terwijl ze in een kwetsbare staat zijn. Er hangt een soort taboe rond de communicatie met werknemers in de rouw. Uit angst om iets verkeerd te doen, zegt of vraagt men maar niets. Een vertrouwenspersoon kan in die situaties een veilige haven zijn om de problemen mee te delen en te overleggen hoe hiermee om te gaan binnen de werksituatie.
-
Marilyn A-Kum eerste Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme
Marilyn A-Kum is de nieuwe Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (ACDR). Dat maakte de gemeente Arnhem onlangs bekend. Zij gaat onafhankelijk van de gemeente aan de slag met het voorkomen en terugdringen van discriminatie in de stad. De ACDR is een initiatief van de Arnhemse gemeenteraad. Arnhem is de eerste gemeente in Nederland met een lokale coördinator tegen discriminatie en racisme.
-
LVV-mailadressen ten onrechte gebruikt
Beste LVV-leden,
Zoals velen van jullie hebben gemerkt is er op 3 oktober een mailing naar jullie uitgegaan vanuit Compliance Insights Academy. Dit had niet mogen gebeuren.
-
30 jaar ongewenst gedrag in de arbowet
Op 1 oktober 1993 werd aan de arbowet een artikel over ongewenst gedrag toegevoegd. De ‘Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met seksuele intimidatie en agressie en geweld’ kwam toen in werking. Hiermee werden werkgevers verplicht een beleid te voeren tegen seksuele intimidatie en agressie en geweld.
-
Pieter werd vroeger gepest, ging daarna zelf pesten: 'Ik was bang'
Het is een veelgehoord argument: kinderen die pesten weten niet beter en kunnen de gevolgen van hun daden niet overzien. Maar in de Week Tegen Pesten is er ook aandacht voor pesten door volwassenen: hoewel zij wél beter zouden moeten weten, kunnen ze er soms ook wat van. Hoe komt dat? "Het is een schild zodat niemand ziet hoe kwetsbaar ze ooit waren."
-
Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten meer dan verdubbeld
In de afgelopen vier jaar is het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) op Nederlandse universiteiten meer dan verdubbeld. In 2019 waren dit 141 meldingen bij vertrouwenspersonen en in 2022 waren dit er 300. Dit bleek uit een enquête van Argos over grensoverschrijdend gedrag op universiteiten in Nederland.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 11
- 12
- 13
- ...
- 20
- Volgende pagina