Zoek

Nieuws

Meer van het laatste nieuws

  1. Nog steeds verontrustende sociale onveiligheid bij Belastingdienst, Douane en Toeslagen

    FNV Overheid heeft de afgelopen maanden een verkennend onderzoek verricht naar omgangsvormen op de werkvloer bij de Belastingdienst, Douane en Toeslagen. De resultaten zijn verontrustend. Ruim 85% van de mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag voelt zich niet gesteund door de organisatie; 35 % van de respondenten ervaart een onveilig werkklimaat. Ruim 40% heeft het afgelopen jaar te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag.

    Sociale onveiligheid belastingdienst.png
  2. Wet seksuele misdrijven

    Met een aantal nieuwe regels wil het kabinet seksueel grensoverschrijdend gedrag effectiever tegengaan. De Kamer debatteerde hierover met minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Op 4 juli is de nieuwe wet met een overgrote meerderheid van stemmen aangenomen.

    gavel-568417_1920.jpg
  3. In gesprek met Mariëtte Hamer

    Het is ruim een jaar geleden dat Mariëtte Hamer werd aangesteld als onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Een mooi moment om in gesprek te gaan met LVV-voorzitter Inge te Brake. Ze bespraken onder andere de stand van zaken, de net gepubliceerde handreiking, cultuurverandering en hun visie op de rol van de vertrouwenspersoon.

    Foto interview Mariëtte Hamer.jpg
  4. Melden ongewenst gedrag via 'Opgelucht app'

    Op 1 juni heeft Cinnux B.V. tijdens het jaarcongres van de LVV voor het eerst haar nieuwe app, de Opgelucht app, laten zien. Het team was continu in gesprek en ontving ontzettend veel positieve reacties.

  5. Meer bewustwording zorgverleners grensoverschrijdend gedrag

    In de ggz en forensische zorg is meer bewustwording en preventie nodig van seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Dit stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na publicatie van hun factsheet betreffende de meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de ggz en de forensische zorg in 2022.

    afbeelding grensoverschrijdend gedrag zorg.png
  6. Aanpak voor vergroten sociale veiligheid op hogescholen en universiteiten

    Hogescholen en universiteiten moeten een veilige leer- en werkomgeving zijn voor studenten en medewerkers. Minister Dijkgraaf (onderwijs en wetenschap) presenteert daarom een aanpak om samen met studenten, medewerkers en instellingen de sociale veiligheid op de instellingen te vergroten. Zo komt er een nieuw landelijk programma en wil hij dat instellingen een wettelijke zorgplicht krijgen. Verder onderzoekt Dijkgraaf of er een onafhankelijk punt moet komen waar studenten en medewerkers terecht kunnen voor steun en advies. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

    Hogeschool.png
  7. LVV congres 2023 een groot succes

    Met meer dan vijfhonderd deelnemers en een heel goed inhoudelijk programma, heeft het congres van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen weer veel mensen geïnspireerd op het gebied van vertrouwenswerk en wat daarbij komt kijken. Het thema ‘Integriteit’ (Doen wat je zegt. Zeggen wat je doet) werd van verschillende kanten belicht.

    QRO09753.jpg
  8. Vrouwen in gevangenis Nieuwersluis slachtoffer van seksuele misstanden

    Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis zijn slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat vooral om seksueel getinte opmerkingen van medewerkers richting de gevangenen, maar ook om tongzoenen, orale bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden.

    Vrouwengevangenis Nieuwersluis.png
  9. Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon voor bedrijven

    In dit artikel houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel tot het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon. Ook leest u welke rol de LVV hierin speelt en dat zij pleit voor inzet van deskundige vertrouwenspersonen.

    shutterstock_289513547 tweede kamer.jpg
  10. Initiatiefwetsvoorstel verplicht stellen vertrouwenspersoon afgerond

    Zorg ervoor dat alle werknemers terechtkunnen bij een vertrouwenspersoon, betoogt Maatoug (GroenLinks). De Kamer debatteerde op 17 mei met haar en minister Van Gennip (Sociale Zaken) over dit plan om werknemers te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen. En op 23 mei vonden de stemmingen over het het initiatiefwetsvoorstel plaats in de Tweede Kamer.

    shutterstock_289513547 tweede kamer.jpg
  11. Onderzoekers misstanden danswereld: doorbreek zwijgcultuur

    Om het veel voorkomende grensoverschrijdende gedrag in de danswereld te stoppen is een reeks van maatregelen nodig. Zo moeten meldpunten en vertrouwenspersonen in de danswereld beter vindbaar zijn en is er daar meer specifieke kennis van de sector nodig. Met meldingen moet meer gebeuren, zodat het wangedrag ook daadwerkelijk stopt. En er moeten op dansscholen niet alleen duidelijke regels gelden, maar er dient ook strakker toezicht te komen op de naleving van die regels.

    Ballet.png
  12. Rijksoverheid ondertekent Verklaring van Amsterdam voor veilige LHBTIQ+ werkomgeving

    De Rijksoverheid heeft als eerste landelijke overheidswerkgever ter wereld de Verklaring van Amsterdam ondertekend. De intentieverklaring werd in 2011 opgesteld door de stichting Workplace Pride. Deze stichting zet zich internationaal in voor de emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap op de werkvloer. De Verklaring is vernoemd naar Amsterdam omdat daar het hoofdkantoor van Workplace Pride is gevestigd.

    LHBTQI verklaring van Amsterdam.png