Logo

2022: een jaar van enorme groei

2022: een jaar van enorme groei

22 december 2022

Voor u ligt alweer mijn  laatste column van dit jaar. En wat voor jaar!

Nog nooit in de geschiedenis van de LVV is  zoveel belangstelling geweest voor de functie van de vertrouwenspersoon.

Logisch zou je denken gezien alles wat in Nederland is losgekomen over ongewenste omgangsvormen op de werkplek. Dat is deels waar, maar na #MeToo dachten we ook dat er nu wel iets blijvends zou veranderen. Uiteindelijk verdween de toenmalige discussie net zo gauw als dat hij er was. Het grote verschil met toen is, dat  nu het besef is dat we met elkaar een maatschappelijk probleem hebben, waarin de vertrouwenspersoon een belangrijke functie heeft, iets wij natuurlijk al lang wisten.

Dit heeft geleid tot een enorme groei van de vereniging en dat is natuurlijk heel fijn. Bij het ter perse gaan van deze nieuwsbrief hebben we 2.461 leden en daar word ik heel blij van.

Ook hoorden we van de opleidingsbureaus, die de geaccrediteerde basisopleiding aanbieden, dat zij het afgelopen jaar het dubbele aantal vertrouwenspersonen hebben opgeleid in vergelijking met de jaren ervoor. En dat houdt waarschijnlijk komend jaar nog niet op in de wetenschap dat op 25 januari a.s. de initiatiefwet van Groen Links, waarin de verplichting voor elke werkgever is een opgenomen  een vertrouwenspersoon beschikbaar te hebben voor hun medewerkers, wordt gerealiseerd.

Kortom 2022 gaat voor ons de boeken in als een jaar van enorme groei van de vereniging.

Ledenenquête

Wat ik ook heel mooi vind om te vertellen, is dat we onlangs een ledenenquête hebben gehouden met de vraag hoe tevreden u bent over de LVV. Die vraag heeft een gemiddelde score van 8.1 opgeleverd. Het is fijn voor mij als voorzitter en voor ons als bestuur te horen dat u zo tevreden bent over wat de LVV voor u betekent en over wat wij voor u doen. Met veel passie en energie zet het bestuur zich in om de LVV dé vereniging te laten zijn en  blijven voor alle vertrouwenspersonen in Nederland. Volgend jaar houden we weer een enquête en dan gaan we wellicht iets meer vragen op u afvuren om te horen wat u nog meer van ons verwacht.

Vacature vertrouwenspersoon voor de leden van de LVV

Iets anders wat u op korte termijn onder ogen krijgt, is een vacature voor een onbezoldigd vertrouwenspersoon voor de leden van de LVV. Eerder namen we het besluit dat ook de LVV een vertrouwenspersoon dient te hebben voor haar leden. En voor die opgaaf staan we nu. Iedereen die zich daartoe geroepen voelt kan reageren op de vacature met uitzondering de leden van de ledenraad en het bestuur. 

Afscheid verenigingsmanager

En zo staan we aan de vooravond van 2023. Tot mijn spijt vertel ik u dat we afscheid gaan nemen van Edith Terschegget als onze verenigingsmanager. Edith stopt als directeur van MOS en dus ook als onze verenigingsmanager. Terwijl ik haar beslissing begrijp en respecteer, zullen wij haar gaan missen. Ik kan u vertellen dat zonder Edith de LVV nooit zo ver in de ontwikkeling was geweest als nu. Haar immense inzet en energie, en ook haar kennis en ervaring en haar enorme verbondenheid met de LVV, was de stille kracht achter het succes van de LVV. En ik kan u vertellen dat ik zonder haar nooit de voorzitter had kunnen zijn die ik nu ben. Edith heel veel dank!

foto+inge+columnEn Edith zou Edith niet zijn als ze niet ook al haar opvolging had geregeld. Heleen van Holten wordt vanaf 1 januari 2023 de nieuwe verenigingsmanager van de LVV. Heleen welkom!

Rest mij u hele mooie kerstdagen en een goede start van 2023 te wensen!
Tot in 2023.

Inge te Brake
Voorzitter LVV