Logo

De tijd vliegt!

De tijd vliegt!

26 maart 2024

Het voelt voor mij alsof het gisteren was dat ik mijn vorige column schreef. De tijd vliegt, en dat komt omdat er zoveel gebeurt in de wereld van de LVV en de vertrouwenspersonen. 

Jubileumcongres
Inmiddels hebben bijna 1000 deelnemers zich aangemeld voor ons jubileumcongres van 4 juni aanstaande. En dat nog zonder dat we het programma hebben kunnen communiceren, omdat dit nog niet helemaal rond is. Hoe geweldig is dat! Om zo weinig mogelijk LVV-leden te moeten teleurstellen hebben we besloten het maximum aantal deelnemers te verhogen naar 1250. Dat betekent wel dat we moeten uitwijken naar een andere locatie. In de nieuwsbrief vindt u meer informatie hierover. Bovendien maken we binnenkort het programma bekend. Ik kijk erg uit naar het congres, u ook?

Handreiking cultuurverandering op de werkvloer
Bijna 3 weken geleden werd door Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, en haar team de handreiking cultuurverandering op de werkvloer gelanceerd. Een lijvig document over preventie en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor het eerst werd er in Nederland door heel veel partijen gewerkt aan dit document, waaronder de LVV.
Ik was echter niet tevreden over hetgeen er geschreven werd over de vertrouwenspersoon, met name over de inhoud van de functie, de beschrijvingen over de taakuitoefening binnen bepaalde processen waar wij amper tot geen rol kunnen spelen, en over de beslistafel. Ik kan me voorstellen dat als u het gelezen heeft hetzelfde gevoel krijgt.
Daarom heb ik hier contact over opgenomen met Mariëtte Hamer en heb ik vorige week met haar senior beleidsadviseur stap voor stap de op- en aanmerkingen en aanbevelingen van het LVV-bestuur doorgenomen. Het is nu aan hen om onze feedback te verwerken. Ik spreek het vertrouwen uit dat dit gaat gebeuren en breng u op de hoogte van de mogelijk nieuwe versie.

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders
Ook publiceerde het Huis voor Klokkenluiders twee weken geleden haar jaarverslag 2023. Een mooi verslag dat ik u van harte aanbeveel om te lezen. Het laat onder andere de mooie ontwikkeling zien die het Huis heeft doorgemaakt en waar ze nu staan. Ik word daar heel blij van. Ook is te lezen dat vertrouwenspersonen in 2023 vaker aanklopten bij het Huis. Zowel voor advies over een individuele casus in hun organisatie, als voor meer algemene vragen over de rol van vertrouwenspersonen bij meldingen. Dat is een goede ontwikkeling: jullie hebben de weg gevonden naar het Huis!
Verder wordt vermeld dat het Huis sinds afgelopen jaar te benaderen is via hun contactcentrum. Dit vormt één duidelijk eerste aanspreekpunt. Wie contact met het Huis opneemt, krijgt direct de juiste informatie of doorverwijzing naar een passende afdeling van het Huis. Of het nu gaat om preventie, advies of onderzoek. Blijf daar vooral gebruik van maken.

Wat ik wel heel zorgelijk vond om te lezen was: “Opvallend genoeg bleken niet alle vertrouwenspersonen die een beroep op ons deden te beschikken over de nodige (basis)kennis over het melden van een vermoeden van een misstand”. Immers als wij als LVV zeggen dat wij van omgangsvormen en integriteit zijn, dan is het wel belangrijk dat u als vertrouwenspersoon de basiskennis heeft over onder andere het melden, het meldpunt in uw organisatie en de meldregeling. Mocht dat nog onvoldoende het geval zijn, dan raad ik u van harte aan deze kennis wel te gaan halen. Dat kan door geaccrediteerde bij- en nascholingen over integriteit te volgen en hierover te lezen, en door de laatste ontwikkelingen te volgen via de website van het Huis voor Klokkenluiders.
Als LVV gaan wij daar zeker ons steentje aan bijdragen in de vorm van een webinar, en een e-learning. Daarnaast ga ik de voorzitter van het Huis vragen op welke wijze zij een steentje kunnen bijdragen.

LVV TV
Graag beveel ik nog de webinars van de LVV TV aan die de komende maanden op de agenda staan. De eerste staat al gepland op 12 april en gaat over de NVP code sociale veiligheid, waar ook de LVV haar medewerking aan heeft verleend. Meld u zich aan?

Landelijk Examen
En ook niet onbelangrijk: de eerste theorie-examens voor de basisopleiding vertrouwenspersonen zijn afgelegd en ook de eerste assessments zijn van start gegaan.
Het is vanaf Inge Nieuwsbrief 1nu al mogelijk examen en assessments te doen, dus niet zoals eerder gemeld pas vanaf oktober.

Voor nu wens ik u een fijne werkmaand toe!

Hartelijke groet,
Inge te Brake
Voorzitter LVV