Logo

Nieuwe toelatingseis LVV & landelijk examen

Nieuwe toelatingseis LVV & certificering 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaat voor sommige LVV-leden het een en ander veranderen. Aanleiding voor deze verandering is het ontwikkelen en instellen van een landelijk examen voor de basisopleiding vertrouwenspersonen door de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV). In het huishoudelijk reglement van de LVV wordt opgenomen dat per 1 januari 2024 LVV-leden gecertificeerd en geregistreerd moeten zijn. Voor een aantal leden die niet certificeerd zijn heeft dit consequenties. Voor leden die al wel gecertificeerd zijn veranderd er niets. 

Waarom verplicht certificeren en een landelijk examen?

Doel van deze veranderingen is het borgen en verhogen van het kwaliteitsniveau van vertrouwenspersonen. Hiervoor is onder andere de SKV opgericht. Nu is het voor de samenleving onduidelijk of een LVV-lid wél of niet gecertificeerd. Dit werkt verwarring in de hand. Wel of niet certificeren maakt namelijk verschil, omdat vertrouwenspersonen voor certificering een heel traject, moeten doorlopen waaronder het volgen van een geaccrediteerde opleiding. Omdat leden van de LVV straks allemaal gecertificeerd (moeten) zijn, is voor de samenleving duidelijk dat vertrouwenspersonen die lid zijn van de LVV aan vastgestelde kwalificaties voldoen.

Consequenties

Er zijn nogal wat variabelen die bepalen of het invoeren van een landelijk examen en verplicht certificeren consequenties heeft voor individuele LVV-leden. Er is een stroomschema opgesteld die LVV-leden kunnen doorlopen om zo te bepalen of het hen wel of niet betreft. Ook is inzichtelijk gemaakt welke stappen er eventueel doorlopen moeten worden.

Landelijk examen

Het landelijk examen bestaat uit een theoriedeel en een mondeling. Op de website van de SKV is inzichtelijk gemaakt hoe het landelijk examen wordt vormgegeven. Ook kun je je hier direct aanmelden.

Invoering LVV-registervelogo LVV-registervertrouwenspersoon uitsnedertrouwenspersoon

Vanaf 1 januari 2024 wordt de naam LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon gewijzigd in LVV-registervertrouwenspersoon. Na certificering registratie mogen LVV-leden deze naam inclusief het nieuwe logo voeren.

Hoe word je LVV-registervertrouwenspersoon?

Met ingang van 1 januari 2024 moeten leden 3 stappen doorlopen om zich te certificeren. 

3-stappenplan schema LVV-registervertrouwenspersoon zonder logo- nov 2023

Hier vindt u meer informatie en een toelichting

Vragen

Deze veranderingen roepen begrijpelijk veel vragen op. De meeste vragen zijn verzameld en opgenomen in de FAQ op deze website. Staat de vraag en het antwoord er niet tussen, stel deze dan aan ons secretariaat via e-mail: info@lvvv.nl