Logo

Stagiairs ‘blind’ koppelen aan bedrijven wérkt tegen discriminatie: ‘Scheelt een hoop stress’

Stagiairs ‘blind’ koppelen aan bedrijven wérkt tegen discriminatie: ‘Scheelt een hoop stress’

19 februari 2024

Vaker solliciteren voor een stageplek vanwege je buitenlandse achternaam? Het Stagepact MBO, inmiddels één jaar oud, moet die vorm van discriminatie tegenwerken. Mbo-scholen en leerbedrijven spraken af om stagediscriminatie uit te bannen. Blind koppelen werkt goed, bleek maandag bij een werkbezoek in Weurt. ,,Mbo-studenten moeten op een goede manier kunnen leren in de praktijk.”


De veiligheidsschoenen moeten aan. Iemand zegt iets over ‘happy socks’. Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf schiet in de lach. Net als de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof naast hem, die doorgaat met veters strikken.

De minister en de voorzitter van de werkgeversorganisatie hebben nooit één dag stage gelopen in hun leven, hebben ze net opgebiecht boven hun broodtrommel in de kantine van Mark Huisman Logistics in Weurt.

Dijkgraaf en Vonhof komen deze maandag ‘stagelopen’ bij het logistieke bedrijf van Mark Huisman. Die heeft sinds de start van zijn onderneming, in 2008, altijd gráág stagiaires van ROC Nijmegen rondlopen, vertelt hij.

Valt er al iets te vieren?

Deze maand bestaat het landelijke Stagepact MBO 2023-2027 een jaar. Met een middag aan de hand van twee mbo-stagiairs van de opleiding logistiek medewerker van ROC Nijmegen, willen Dijkgraaf en Vonhof aandacht vragen voor deze mijlpaal, maar valt er al iets te vieren dan?

Het stagepact zijn afspraken die de mbo-scholen en de 250.000 erkende leerbedrijven gemaakt hebben om samen vier zaken te tackelen: stagediscriminatie uitbannen, betere stagebegeleiding, meer stageplaatsen en een hogere stagevergoeding regelen.

Voor de uitvoering van het pact staat vier jaar, maar wat gebeurt als de nieuwe regering aantreedt? Komt goed, zegt minister Dijkgraaf. ,,De afspraken zijn stevig neergezet. Alle partijen zijn doordrongen van het belang. Mbo-studenten moeten op een goede manier kunnen leren in de praktijk. Dat is essentieel.”

Experimenten met stage-matching

Al jaren bleek uit onderzoeken dat mbo-studenten met een buitenlandse achternaam aanzienlijk vaker moeten solliciteren om een stageplek te bemachtigen dan studenten die Willemsen of Jansen heten.

Om die reden zijn het afgelopen jaar steeds meer mbo-scholen gaan experimenten met ‘stage-matching’, waarbij de school leerlingen koppelt aan een leerbedrijf, in plaats van studenten zelf te laten solliciteren.

,,ROC Nijmegen is landelijk een voorloper hiermee”, vertelt Tania Mercer, projectleider stagepact en aanpak stagediscriminatie van ROC Nijmegen. Het regent aanvragen van scholen en bedrijven die een presentatie over stage-matching willen, vertelt Mercer tevreden.

Studenten van ROC Nijmegen krijgen volgens Mercer voordat ze op stage gaan les over wat discriminatie is - ‘Níét een standje als je te laat komt’ - en hoe je sociale onveiligheid op de werkvloer herkent.

‘Blind’ gekoppeld

Stagiair Rick Maters (17) werd ‘blind’ gekoppeld aan Huisman Logistics. Hij was erg blij met die plek, vertelt hij. Het scheelde een hoop ‘gedoe en stress’ en school had goed naar zijn wensen gekeken.

Ook directeur Huisman vindt het uitstekend om stagiaires toegewezen te krijgen: ,,Zo krijg je misschien toch andere studenten dan anders binnen.”

Bron: De Gelderlander, 13 februari 2024

Stage MBO.png