1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Cynthia: Het zou mijn eigen schuld zijn dat ik seksueel geïntimideerd ben

Donderdag werd Cynthia Schultz (26) tijdens een boswandeling seksueel geïntimideerd. Ze besloot aangifte te doen tegen de man en schreef het van haar af. Naast lieve reacties, kreeg ze ook te maken met victim blaming; ze moest er vooral niet zo moeilijk over doen. "Ik sloeg steil achterover toen ik dat las."

Cynthia - blogger op Cynthia.nl en voorheen op Misslipgloss.nl - pakte donderdag de auto en vertrok naar het bos. Op de parkeerplaats stond nog een andere auto. "Ik dacht nog: 'Fijn dat het zo rustig is!' Ik was al een tijdje aan het wandelen, toen ik een man zag lopen."

 

NAAR IETS OP ZOEK

"Ik vond het niet meteen verdacht, maar hij liep wel een beetje te zwerven, alsof hij naar iets op zoek was." Cynthia liep door en kwam uiteindelijk vlakbij hem. De man keek haar aan en versperde haar de weg. Terwijl hij naar zijn broek greep, zei hij: 'Wil je een lekkere, dikke pik zien?'

"Ik zag hoe hij zijn broek naar beneden trok, zei snel 'Nee' en liep stevig door. Er raasden allerlei gedachten door mij heen. Mijn hart bonkte en het zweet brak me uit. Ik besloot om met een rechte rug stevig door te lopen. Ik moest niet gaan rennen, niet omkijken en niet mijn telefoon pakken. Wellicht zou mijn gedrag dan iets bij hem triggeren, waardoor hij alsnog achter me aan zou gaan."

Cynthia wist dat er verderop huizen stonden en liep daar snel heen. Eenmaal daar belde ze 112. "Ik dacht er eerst nog over na het algemene politienummer te bellen, maar besloot dat niet te doen. Ik was bang, de man was daar nog ergens. Wat als hij alsnog achter mij aan zou komen?" 

TRILLEN EN HUILEN

De politie nam het meteen serieus en gingen op zoek naar de man. Cynthia werd door hen op de hoogte gehouden. "Uiteindelijk hebben ze hem gevonden en met hem gepraat. Hij zei dat er niets gebeurd was, waarna hij alleen een waarschuwing kreeg."

"Ik bleef bang en kon alleen maar trillen en huilen. Ik durfde niet terug naar mijn auto te lopen. Ik moest dan weer door het bos en kwam die man misschien wel weer tegen. Ik heb bij een van de huizen aangebeld en daar op mijn vriend gewacht."

SEKSUEEL GEÏNTIMIDEERD

"Ik ben vooral boos. Deze man mag mij dan fysiek niets hebben gedaan, maar hij heeft mij wel seksueel geïntimideerd. Hij heeft van mijn ontspannende hobby, wandelen, iets engs gemaakt. Hij heeft een stuk vrijheid van mij afgepakt."

"Normaal gesproken ben ik absoluut niet bang, loop ik zelfs in het donker, maar de afgelopen paar dagen merk ik dat ik banger ben geworden. De eerste keer liep mijn vriend met mij mee. Afgelopen weekend heb ik wel zelf weer een wandelingetje gemaakt, maar er is iets veranderd."

BESCHADIGD

"Ik realiseer mij nu pas hoe kwetsbaar een vrouw is. Als die man mij iets aan had willen doen, had ik mij nauwelijks kunnen verweren. Ik ben klein, hij was veel groter. En we waren alleen in dat bos. Het doet mij pijn dat zo’n man mij heeft beschadigd." 

"Misschien was hij niet van plan mij fysiek te belagen, maar dat wéét ik niet. Wat als ik een jonger, onzekerder meisje was geweest die was gaan rennen of gaan huilen? Misschien had hij dan wel zijn slag geslagen. Dat maakt me bang."

LESSEN ZELFVERDEDIGING

Cynthia is vastberaden om hier meer mee te doen. "Het overkomt zoveel vrouwen! Meer dan de helft van de vrouwen is weleens seksueel geïntimideerd. We krijgen hier zo vaak mee te maken." 

"Waarom krijgen we dan bijvoorbeeld geen lessen zelfverdediging op de basisschool en trekken we dat door naar de middelbare school? Als we weten hoe we in zulke situaties moeten handelen, kunnen we rustiger blijven. En weet je in geval van nood hoe je je moet verdedigen."

DELEN MET ANDEREN

Cynthia plaatste haar verhaal op haar social media, omdat ze het graag wilde delen met anderen. "Ik wilde aandacht vragen voor dit onderwerp, omdat dit veel vaker gebeurt. We horen dit vervolgens niet te bagatelliseren. Ik vind het een goede boodschap dat je hier 'gewoon' over kunt praten en dat je je er niet voor schaamt."

Cynthia kreeg veel lieve reacties op haar verhaal, waarna het verhaal door een aantal kranten werd opgepakt. Toen Cynthia daar naar de reacties keek, schrok ze zich wezenloos. "De reacties gingen van kwaad tot erger. Van mannen én vrouwen."

VRESELIJKE DINGEN

Zo zou het haar eigen schuld zijn, omdat ze een blogger en vlogger is. Ze zou het groter maken dan het is, gewoon kicken op die aandacht en zich aanstellen. "Ik sloeg echt steil achterover. Mensen die gewoon met hun voor,- en achternaam de meest vreselijke dingen zeggen."

Het kroop onder haar huid. "Ik lag ’s avonds met mijn vriend in bed toen ik hem vroeg of ik mij inderdaad niet aanstelde. Heb ik het verhaal groter gemaakt dan het was? Mijn vriend zei meteen heel beslist van niet en dat ik dit uit mijn hoofd moest zetten. Het was juist goed dat ik er aandacht aan besteedde, want ik was echt niet de enige die dit overkwam."

THEATER VAN MAKEN

"De meeste reacties kan ik inmiddels wel van me afzetten, al word ik er erg verdrietig van. Zo was er ook een jongen die vijf vrienden in het bericht tagde en erbij schreef: 'Zou bij haar ook wel even mijn pik uit mijn broek willen halen.' En dan vrouwen die zeggen dat ik me aanstel, ik hier theater van maak. 'Waarom?', denk ik dan."

"Vrouwen onderling horen toch voor elkaar op te komen? Beeld je eens in dat het je zelf overkomt? Dat je daar in je eentje in zo’n bos loopt en ineens een grote, onbekende man je de weg verspert."

"Als hij vervolgens zijn broek naar beneden trekt en je intimideert. Hoe zou je dat zelf vinden? En voor al die mannen: wat als het je zusje, beste vriendin of moeder overkomt? Zeg je dan ook nog: 'Ze heeft zeker nog nooit een piemel gezien'?"

GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM

Cynthia laat het er in ieder geval niet bij zitten. Ze wil hier verder over praten, misschien met de politie of zelfs met de politiek. "Dit onderwerp moet op de agenda worden gezet. Het is een groot maatschappelijk probleem. Hier moet aandacht voor worden gevraagd. En wat betreft het wandelen: ik hoop dat mijn angst weer slijt. Want ik laat door niemand mijn vrijheid afnemen!"

Bron: Vrouw.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Wij zetten onze drie sponsoren vandaag in het zonnetje! Wij danken Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen #LIVP, H… https://t.co/q3dfDZHk6h
  2. @LVV Op vrijdag 22 november is het dan zover! Mis het #LVV Jubileumcongres niet en noteer deze alvast in je agenda. Them… https://t.co/Iz0XviJeE4
  3. @LVV #Pesten komt ook voor op de werkvloer, maar is helaas moeilijk te herkennen. Daarom moeten leidinggevenden erg aler… https://t.co/XAhTIP4Sn0